Friday, January 23, 2009

rojak

Rojak (Pasembor)

bahan A
25g serbuk cili
75g asam jawa
1700 ml air


Bahan B
150 ml minyak masak
375g bawang besar- dihiris nipis
250g kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk dengan kulitnya sekali
40g bijan-digoreng tanpa minyak
25g biskut marie- ditumbuk halus
425g gula
5 sudu teh garam


cara-caranya:
1. bancuhkan serbuk cili dengan air asam jawa(asam jawa + 1700ml air).Biarkan selama lebih kurang 15 minit.
2. panas minyak masak.tumiskan bawang besar hingga betul2 garing (hitam tapi tidak la sampai hangit).
3 . masukkan bancuhan serbuk cili dan asam jawa.
4. Bila sudah mendidih masukkan kacang tanah, biskut marie dan bijan.kacau sambil masukkan bahan2 supaya tak berketul.
5. masukkan garam dan gula secukup rasa.

cucur udang:
250g tepung gandum
1 biji telur
200g udang kecil
200g taugeh kuchai
garam
air secukupnya
bahan2 dibancuh dan digoreng deep fry.

ulam-ulamannya:
timun
sengkuang
telur
taugeh-dicelur
cucur udang
resepi ni mencabar sikit sebab nak kena balancekan masam dan manis dia. dah tiga kali quadrina buat tapi tak menjadik sebab bawang dia tak betul2 garing so nanti kuah dia rasa bawang mentah. so bila menumis bawang kena make sure betul2 garing. kuantiti asam jawa bergantung kepada tahap kemasaman asam, kalau tak berapa masam boleh doublekan kuantitinya. bijan tu setelah digoreng tanpa minyak,masukkan dalam lesung dan lenyekkan sedikit supaya bijan pecah2 sikit.


No comments:

Post a Comment